Home | Pointer hond zwart: ontdek deze schitterende viervoeter

Pointer hond zwart: ontdek deze schitterende viervoeter

⏱ Leestijd: 5 minuten

De Engelse Pointer hond is een van oorsprong snelle jachthond uit Groot-Brittannië, maar tegenwoordig ook enorm populair als huisdier, zeker in de Verenigde Staten, maar ook in Nederland. In dit artikel vertellen we je alles over deze hond, maar in het specifiek gaan we het hebben over de kleuren en focussen we ons op de zwarte vachtkleur van deze kortharige vierpoter.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Pointer nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Pointer!

Wie is de Engelse Pointer?

Zeker tot aan de Eerste Wereldoorlog was de Engelse Pointer een heerlijke jachthond die door veel jagers in Europa en de VS werd gebruikt. Tegenwoordig wordt er nog maar weinig gejaagd met honden en is het dier meer in gebruik als huisdier. Toch komt hij met zijn lenige lijf en lange poten beter tot zijn recht in het jachtgebied. Hij is erg actief en moet dagelijks minstens twee uur bewegen.

De kleuren van de Pointerhond

Hoewel de Engelse Pointer in veel verschillende kleuren en kleurencombinaties komt (zowel een egale, een tweekleur als een driekleur), is de meest voorkomende patroon de tweekleur. Bij die laatstgenoemde, worden de kleuren lever (bruin), oranje (rood) en zwart afgewisseld met witte aftekeningen. Deze witte kleuren komen vooral tevoorschijn op de snuit, borst, poten en staart voor. Het wit kan helemaal egaal wit zijn of bezaaid zijn met mooie stippen.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Pointer wordt ook uitgebreid behandeld in Pointer Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De zwarte kleur bij een Pointer

De zwarte kleur komt over het algemeen minder vaak voor bij deze Engelse rashond dan de andere twee veelvoorkomende kleuren – oranje en leverkleur. Dat komt door het feit dat het gen eigenlijk niet dominant is bij dit ras. Meestal komt de zwarte kleur alleen terug als je twee honden met het gen met elkaar kruist. Je kunt er dus wel voor zorgen dat je een dergelijke kleur krijgt.

Het kiezen van een kleur

Als je op zoek gaat naar de perfecte viervoeter, dan is één van de vragen die je jezelf moet stellen, welke kleur het dier moet worden. Sommige mensen kiezen voor een kleur die ze mooi vinden, anderen kijken meer naar de praktische voor- en nadelen. Als je daar nog nooit bij stil hebt gestaan, is het goed om dit artikel te lezen. Er zijn namelijk inderdaad praktische voordelen en minpunten te noemen bij iedere huids- en vachtkleur.

Een korte introductie op deze schitterende hond – de Engelse Pointer

Voordat we alle plussen en minnen op een rijtje zetten over de zwarte Engelse Pointer, is het goed om eerst even kort kennis te maken met deze viervoeter. Hoe is het dier überhaupt ontstaan en wat moeten we weten over de geschiedenis?

Een rasechte Britse jachthond

Europa kent vele hondenrassen die door de Britse adel zijn ontstaan in de 17e en 18e eeuw. De Pointerhond is daar een prima voorbeeld van. De Britse edellieden hielden van het jagen op hun landgoederen en kweekten daarvoor de beste honden. Het was voor hen niet alleen een manier om eten op tafel te krijgen, maar ook om te sporten. De rashond werd steeds meer geperfectioneerd en kreeg ook invloeden van de Bloedhond, de Setter en ook de Windhond.

Het dier moest de prooi aanwijzen

De adellijke rashond, oorspronkelijk geïmporteerd uit Spanje maar geperfectioneerd door de Britten, heeft een hele praktische naam. Het kunstje van deze viervoeter is namelijk dat hij gevogelte moest zien te lokaliseren in het struikgewas en kreupelhout. Als hij die gespot had, moest hij aan zijn baasje laten zien waar de prooi zat. Hij stond plots stil, deed zijn voorpoot omhoog en wees met zijn neus in de richting waar de jager op moest richten.

Onderdeel van een grote familie

Zoals we al zeiden is de Engelse Pointer familie van de Spaanse voorouders. Er zijn in heel Europa tientallen ‘Pointers’ of ‘aanwijzers’ die hetzelfde kunstje doen. Het gaat bijvoorbeeld om de Staande, maar ook de Drentse Patrijshond en de Weimaraner kunnen worden getraind om gevogelte en ander wild aan te wijzen voor hun baasje.

Een snelle erkenning voor het ras

In 1884 werd de Amerikaanse Kennel Club opgericht en bij de oprichting werden er gelijk acht rassen ingeschreven. Eén van die rassen was de Engelse Pointer, erg populair in Amerika in die tijd. In hetzelfde jaar kwam ook de Nederlandse Raad van Beheer over de brug met een erkenning. De Britten erkenden hun viervoeter pas zo’n twee decennia later, na de eeuwwisseling. In 1936 werd de fokstandaard gepubliceerd en dat geldt tot op de dag van vandaag.

Alles wat je moet weten over de voor- en nadelen van een zwarte vacht

Ben jij op zoek naar een Engelse Pointer met een zwarte vacht, dan zijn er wel een aantal dingen die je moet weten daarover. We zullen je een aantal voordelen noemen, maar ook eerlijk een aantal nadelen geven. Alleen als we de eerlijke waarheid vertellen kun je een goede keuze maken, toch?

Hij is gewoon mooi

Het is helemaal prima als jij besluit om een zwarte Engelse Pointer te nemen, simpelweg omdat jij hem mooi vindt. Dat is op zich al een goede reden. Sommige mensen hechten niet veel waarde aan welke kleur een viervoeter is, terwijl anderen hun keuze erop afstellen. Objectief gezien is het overigens wel zo dat zwarte viervoeters over het algemeen populairder zijn.

Vuil is niet zichtbaar

Het grootste voordeel van een Pointerhond met een overwegend zwarte vacht, is natuurlijk dat het vuil er niet goed zichtbaar op is. Je hoeft het dier dus veel minder schoon te maken, te wassen en te borstelen dan een overwegend witte, oranje of lichtere hond. Dat betekent niet dat de vacht minder vuil is, maar je ziet het gewoon minder. Je bent dus aanzienlijk minder tijd kwijt aan het verzorgen.

Beter tegen de zon

Het is een beetje een paradox, maar hoewel zwart licht absorbeert en daardoor sneller warm wordt, is het wel een feit dat hoe donkerder de huid van de hond, hoe beter hij tegen de zon kan. Een lichte en witte hond zal toch ingesmeerd moeten worden of minder lang in de zon mogen lopen. Een zwarte hond kan langer in de zon lopen. En dat is zeker bij deze actieve hond een groot voordeel.

Niet zo goed zichtbaar

Als het ’s avonds donker is en je gaat jouw viervoeter uitlaten, dan moet je er wel rekening mee houden dat hij met zijn donkere vacht niet zo heel goed zichtbaar is voor automobilisten. Statistisch gezien worden donkere honden vaker overreden. Honden met een witte vacht hebben wel een voordeel in dat opzicht. Zorg dus dat je een lampje monteert op de rug van jouw viervoeter of aan zijn halsband.

Het verzorgen van een zwarte Engelse Pointer – hoe blijft de vacht mooi?

Een van de dingen die we nog nauwelijks hebben besproken, is het verzorgen van de vacht. Het is wel essentieel om een hond met een prachtige zwarte vacht te blijven verzorgen. Alleen dan kan het dier mooi blijven.

Borstel het dier regelmatig

Bij het verzorgen gaat het eigenlijk allemaal om de regelmatige borstelbeurt. Hoewel de Engelse Pointer een hond is met korte haren betekent dat niet dat hij helemaal niet moet worden geborsteld. Doe het minstens één of twee keer per week. Niet alleen borstel je zo het vuil uit de vacht, maar ook zorg je ervoor dat de doorbloeding van de huid verbetert.

Leer alles over jouw lieve Pointer

Wil je álles leren over jouw Pointer? Bekijk dan ook het Pointer Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Doe hem af en toe in bad

Elke rashond moet vroeg of laat een keer in bad. Bij de Engelse rashond waar we het in dit artikel over hebben, is het goed om hem eens in de twee à drie maanden in bad te doen. Gebruik daar niet een te sterke zeep voor, want dan kan je de zelfreinigende vetten in de huid wegspoelen. Die zijn juist goed voor de vacht. Verder hoef je het dier alleen te badderen als hij stinkt of enorm vies is.

Naar de trimmer met je Pointer

Sommige mensen denken dat een kortharige hond eigenlijk nooit naar de trimsalon hoeft, maar dat is toch iets wat niet helemaal klopt. Het is goed om ten minste twee keer per jaar langs te gaan. De trimmer kan namelijk beter de oren, poten, de ogen en rondom de staart kijken of er geen haren zijn die de huid ingroeien. Dat kan allerlei ontstekingen en andere problemen veroorzaken.

Welke kleur Engelse Pointerhond ga je nu nemen?

Het is nu onze beurt om aan jou te vragen welke kleur Pointer je graag zou willen nemen. Ga je voor deze zwarte viervoeter met al zijn voordelen en nadelen, of wil je toch liever een andere kleur? Het is helemaal aan jou om die keuze te maken. Sterker nog, wij vinden juist dat iedereen een hond moet kiezen die ze het mooiste en leukste vinden. Zo kan je de juiste liefde geven aan het dier. Wel zal het met de relatief zeldzame zwarte variant moeilijker zoeken zijn. Maar dat heb je er wel voor over, toch?

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Pointer?

Bekijk dan het Pointer Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Pointer hond kopen: de ultieme gids

Pointer hond kopen: de ultieme gids

De Engelse Pointer is één van de vele rashonden die op Britse bodem zijn gefokt voor de jacht. Tegenwoordig wordt het ras niet alleen ingezet als een jachthond, maar kunnen mensen hem ook prima houden als huisdier. In dit artikel vertellen we je alles over...

Zijn er verschillende Pointer rassen?

Zijn er verschillende Pointer rassen?

Hoewel de Pointer decennialang in de vergetelheid raakte omdat er weinig meer werd gejaagd, is er weer hernieuwde interesse in dit dier met zijn lange poten en zijn lange nek. Anno 2023 worden honden steeds minder gebruikt om te jagen, maar des te meer om...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Pointer wilde weten in één compleet e-book!”

Pointer Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Pointer!

  • Wil je een Pointer kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Pointer zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Pointer trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Pointer de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Pointers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Pointer Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Pointer Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Het Pointer Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload