Home | Zijn er verschillende Pointer rassen?

Zijn er verschillende Pointer rassen?

⏱ Leestijd: 5 minuten

Hoewel de Pointer decennialang in de vergetelheid raakte omdat er weinig meer werd gejaagd, is er weer hernieuwde interesse in dit dier met zijn lange poten en zijn lange nek. Anno 2023 worden honden steeds minder gebruikt om te jagen, maar des te meer om thuis een viervoeter te wezen voor de gezelligheid. In dit artikel gaan we de Pointerhond bespreken en zullen we antwoord vinden op de vraag of er meerdere rassen zijn die wild kunnen aanwijzen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Pointer nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Pointer!

Verschillende aanwijzer honden

De Pointer dankt zijn naam aan het feit dat hij wild aan moest wijzen. In tegenstelling tot veel andere jachthonden, brengt hij over het algemeen de prooi niet terug naar zijn baasje, maar moest hij aantonen waar het wild in het struikgewas te vinden is. De vraag in dit artikel is of er meer van deze soorten ‘aanwijzers’ of ‘pointers’ zijn, of dat het echt gaat om één afzonderlijk hondenras.

Uitleg van de term ‘vogelhond’

Vaak wordt de term ‘bird dog’ of ‘vogelhond’ gebruikt om meerdere hondenrassen te beschrijven die tijdens de jacht de prooi aan kunnen wijzen. In de Verenigde Staten wordt echter juist de term ‘Pointer’ gebruikt om diverse aanwijzers aan te duiden. Hierdoor wordt het een beetje ingewikkeld om precies te beschrijven waar we het over hebben. Het is ook om deze reden dat mensen vaak ‘Engelse Pointer’ zeggen om de viervoeter met lange poten aan te duiden.

Van goed gehoor tot sterke conditie

Er zijn een aantal dingen die normaal zijn bij Pointers en waar je deze honden aan kunt herkennen. Dat is niet alleen de hoge kop waarmee hij de prooi aan kan wijzen, maar ook zijn uitstekende gehoor. Een Pointerhond kan vele malen beter luisteren en geluiden opmerken dan veel andere dieren. Het dier is gemaakt om wild op te merken in de verte. Ook kan het dier uitstekend werken – hij wordt nauwelijks moe, zelfs al werkt hij de hele dag.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Pointer wordt ook uitgebreid behandeld in Pointer Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het doel van dit artikel

We willen met dit artikel graag aan onze lezers wat meer kennis meegeven over wie de Engelse Pointer is, maar ook wie andere Pointerhonden zijn. Er zijn in Europa meerdere rassen die allemaal één ding gemeen hebben – dat ze het wild aan hun baasje kunnen wijzen. Voordat we dat doen, vertellen we eerst de geschiedenis van de Pointerhond uit Engeland.

Over de Pointerhond en over hoe hij oorspronkelijk in Engeland is ontstaan

Zoals we al zeiden bestaan er veel meerdere Pointersoorten in heel Europa. De Engelse Pointer te plaatsen in zijn continentale context. Alleen op die manier kunnen we de viervoeter begrijpen, maar kunnen we ook antwoord geven op de vraag of er ook nog andere Pointerrassen zijn.

De Spaanse voorouders van het Engelse ras

De meeste historici zijn het erover eens dat de Engelse Pointerhond zijn oorsprong heeft liggen in Spanje en Portugal. Het verhaal is erg vergelijkbaar met de Nederlandse rashonden (Friese Stabij, Drentse Patrijs en het Markiesje, allen afstammelingen van oude Spaanse rassen). Na een oorlog met de Spanjaarden, kwamen soldaten terug met Spaanse Pointersoorten.

Het fokken met de Spaanse soorten

Deze Spaanse hondensoorten die in Engeland aankwamen, werden aldaar verder gefokt tot een ras die kon worden gebruikt door de aristocraten om mee te helpen op de jacht. De fokkers op de grote landerijen namen andere jachthonden, waaronder de Bloedhond, de Setter en de Foxhound, om het dier leniger, sneller, hoger en slimmer te maken. We kunnen wel zeggen dat deze Britse edellieden en fokkers een prachthond hebben gecreëerd.

Verdere verwant hondensoorten

Naast deze Engelse ‘Hounds’ die werden gekruist met de Spaanse Pointers, zijn er ook aanwijzingen dat de Pointerhond familie is van bijvoorbeeld de Nederlandse Drentse Patrijshond. Ook de Hongaarse Vizsla lijkt ergens in de verte verwant te zijn aan deze Engelse rashond. Overigens is dat ook best wel logisch – het zijn allemaal honden die de prooi aan hun baasje aanwijzen.

Hoe het ras al snel erkenning kreeg

Het was de Amerikaanse Kennel Club die als eerste erkenning gaf aan de Engelse Pointer. Deze viervoeter uit Engeland kwam in het zuiden van Amerika en werd daar enorm populair. Dat is hij tot op de dag van vandaag. Erkenning gebeurde in 1884 en ook de Nederlandse Raad van Beheer erkende de hond in datzelfde jaar. Begin van de 20e eeuw kreeg het dier erkenning van de Britse hondenbond.

Maak kennis met de Pointerrassen – van Drenthe tot Hongarije

Laten we kort eens kennis gaan maken met andere hondenrassen die vergelijkbare taken kunnen volbrengen als de Engelse Pointerhond. We beginnen in Drenthe en zullen eindigen in Hongarije. Het gaat hier stuk voor stuk om honden die stokstijf stilstaan, hun poot optillen en met hun kop de prooi aanwijzen.

De Drentse Patrijshond

Heel ver weg is de Drentse Patrijshond wellicht familie van de Engelse Pointerhond. Hoewel de dieren qua uiterlijk niet heel erg op elkaar lijken, heeft de rashond uit Drenthe wel precies dezelfde innerlijke kenmerken. Hij vindt het heerlijk om veel te bewegen, veel te jagen en is net als zijn Britse achterneef gefokt om op gevogelte te jagen.

De Bracco Italiano

We reizen verder, ditmaal naar het zuiden van Europa. Hier vinden we in Italië een andere populaire Pointer, de Bracco Italiano. Ook deze viervoeters zijn gefokt om mee te gaan met de Italiaanse aristocraten op jacht. Oorspronkelijk moest dit dier jagen op gevogelte, maar steeds vaker wordt dit dier ook ingezet om andere soorten vogels en wild te bejagen. Een heerlijke viervoeter om in huis te hebben.

De Poedelpointer

Wist je dat er ook een afstammeling is van de Poedel die gebruikt wordt als een Pointer bij het jagen? Het is deze Franse viervoeter die niet alleen goed kan jagen, maar ook uitstekend zwemmen kan. Qua uiterlijk wijkt het dier niet af van de normale Poedelhonden, maar qua innerlijk heeft het dier een veel sterker jachtinstinct dan de Poedel zelf. Een prachtige hond.

De Weimaraner

Er heerst een algemene fascinatie in de hondenwereld als er wordt gesproken over de Weimaraner. Deze Duitse rashond is een van de sterkste Pointerhonden ter wereld en wordt dankzij zijn grijze haar ook wel ‘Grijze Geest’ genoemd. De honden kunnen hard rennen, zijn niet heel makkelijk op te voeden en zijn erg sterk en lang. Neem deze hond en je zult zeker veel bekijks krijgen.

De Hongaarse Vizsla

Erg populair in de categorie jachthonden is de Hongaarse Vizsla. Deze slanke, maar gespierde en atletische viervoeter kan jagen als de beste. Dat is niet gek voor Oost-Europa, aangezien in die landen toch veel meer jachtvelden liggen dan in ons volgebouwde Nederland. Niet alleen zijn deze honden fysiek sterk, ook hebben ze een hele doortastende intelligentie.

Dit zijn kenmerken waaraan je een Pointer rashond kunt herkennen

Omdat we in de hondenwereld de term ‘Pointer’ zowel kunnen gebruiken voor de Engelse rashond en als parapluwoord voor veel verschillende rassen, kan het soms een beetje onduidelijk zijn wat je op internet leest. Wij zullen hieronder proberen om het een beetje begrijpelijker te maken.

Leer alles over jouw lieve Pointer

Wil je álles leren over jouw Pointer? Bekijk dan ook het Pointer Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Het kenmerk

Pointers (als parapluwoord) zijn rashonden die goed zijn in het jagen. Als ze aan het jagen zijn, is hun doel niet zozeer om een prooi te vangen of terug te brengen naar het baasje, maar meer om het baasje te helpen om een prooi te lokaliseren. Ze doen dit door middel van een typische houding. Ze blijven stokstijf stilstaan, tillen hun poot op en wijzen de prooi met hun puntige kop aan.

Andere kenmerken

Andere essentiële kenmerken van Pointerhonden (nog steeds het parapluwoord) is het feit dat ze snel moeten kunnen rennen, dat ze goed moeten kunnen ruiken, horen en anderzijds waarnemen en ze moeten gehoorzaam zijn aan het baasje. Alle viervoeters die we hierboven hebben behandeld voldoen gedeeltelijk aan deze kenmerken, maar er is maar één hondenras die echt volledig voldoet aan alle kenmerken. Dat is de Engelse Pointer.

De meest sublieme Pointer – de Engelse

Het is dus terecht dat de Engelse Pointer die naam draagt. Hij heeft zowel een slank lijf, als een goed gehoor. Hij is zowel gehoorzaam aan de jager als hardwerkend en niet moe te krijgen. Het is de Engelse fokkers gelukt om een hond te fokken die precies voldoet aan de criteria waarvoor een hond gefokt moet worden. We mogen dus wel zeggen dat dit het beste ras is.

De Engelse Pointerhond is de perfecte Pointer

Van alle Pointerrassen die we in dit artikel hebben besproken, is de Engelse versie toch echt wel het beste. Dat is de conclusie die niet alleen wij hebben gemaakt, maar het is blijkbaar ook de conclusie geweest van de Engelsen zelf die het dier zijn naam hebben gegeven. Om antwoord te geven op de hoofdvraag van dit artikel – zijn er verschillende Pointer rassen – dan is het antwoord: ‘Ja, maar er is er maar één het beste’.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Pointer?

Bekijk dan het Pointer Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Pointer hond kopen: de ultieme gids

Pointer hond kopen: de ultieme gids

De Engelse Pointer is één van de vele rashonden die op Britse bodem zijn gefokt voor de jacht. Tegenwoordig wordt het ras niet alleen ingezet als een jachthond, maar kunnen mensen hem ook prima houden als huisdier. In dit artikel vertellen we je alles over...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Pointer wilde weten in één compleet e-book!”

Pointer Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Pointer!

  • Wil je een Pointer kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Pointer zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Pointer trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Pointer de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Pointers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Pointer Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Pointer Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Het Pointer Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload