Home | Pointer soorten en kruisingen: welke mixen zijn er?

Pointer soorten en kruisingen: welke mixen zijn er?

⏱ Leestijd: 5 minuten

Er zijn verschillende soorten Pointers te onderscheiden. Je kunt deze honden onderverdelen in Continental Pointers, Britse Pointers en Ierse Pointers. Ze hebben allemaal één ding gemeen en dat is dat ze hun prooi aanwijzen met hun houding.

Deze honden stoppen plotseling als ze hun prooi ruiken, blijven in positie en buigen de voorpoot. Deze houding is absoluut kenmerkend voor de Pointers.

Er zijn meer dan 35 soorten Pointer honden. Niet al deze honden zijn even bekend of populair. Sommige zijn erg zeldzaam en komen weinig voor.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Pointer nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Pointer!

De 15 populairste Pointers zijn:

 • De Bracco Italiano
 • De Drentsche Patrijshond
 • De Duitse Draadhaar
 • De Duitse Korthaar
 • De Duitse Langhaar
 • De Engelse Pointer
 • De Epagneul Breton
 • De Grote Münsterlander
 • De Kleine Münsterlander
 • De Magyar Vizsla
 • De Poedelpointer
 • De Slowaakse Ruwhaar
 • De Spinone Italiano
 • De Friese Stabij
 • De Weimaraner

Naast de vele soorten Pointers zijn er ook een aantal kruisingen die vaak worden uitgevoerd met de Pointers. De drie bekendste zijn de kruising tussen de Pointer en de Alaskan Husky, de Weimaraner en de Vizsla en de Vizsla en de Labrador Retriever.

Hieronder worden eerst de 15 populairste Pointer soorten kort besproken en daarna de drie bekendste kruisingen met Pointers.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Pointer wordt ook uitgebreid behandeld in Pointer Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De 15 populairste Pointer soorten

Er zijn 15 Pointer soorten die veel voorkomen en die erg bekend en populair zijn.

De Bracco Italiano

Van oorsprong was dit een hond die is gespecialiseerd in de jacht op wilde vogels. Tegenwoordig worden ze voor veel meer jachtdoeleinden ingezet. Deze hond heeft grote slappe oren. Daardoor krijgen ze een ontzettend lief uiterlijk. Maar vergis je niet. De Bracco Italiano is een echte werkhond. Hij heeft een goed ontwikkeld jachtinstinct en deze hond heeft veel beweging nodig.

De Drentsche Patrijshond

Deze honden houden ervan om te werken of te sporten. Ze zijn echte familiehonden, maar hebben wel een actief gezin nodig. Ook heeft deze hond veel ruimte nodig. Een landelijke omgeving is daarom een vereiste voor deze hond. Het zijn goede speurhonden die gek op hun gezin zijn.

De Duitse Draadhaar

De Duitse Draadhaar is zo’n 100 jaar geleden ontstaan. Men wilde een Pointer fokken met een ruwe vacht. Het is een actieve en veelzijdige hond. Deze hond is erg geliefd bij jagers, omdat ze op allerlei manieren inzetbaar zijn. Je kunt de Duitse Draadhaar ook als familiehond houden. Houd er dan wel rekening mee, dat deze hond flink veel beweging nodig heeft.

De Duitse Korthaar

Deze hond is perfect voor hondensporten. Het is een actieve hond, die veel beweging en veel ruimte nodig heeft. Deze hond is niet geschikt op een flatje of een woning in de stad. De Duitse Korthaar is het gelukkigst in een landelijke omgeving. Hij onderneemt graag samen dingen met zijn baas of zijn gezin.

De Duitse Langhaar

Deze Pointer heeft een vacht met lange haren. Dat betekent dat de vacht-verzorging van deze hond intensief is. Veel intensiever dan de vachtverzorging van de Duitse Korthaar. Je moet deze hond dagelijks kammen om klitten te voorkomen. Het is een veelzijdige hond die op meerdere vlakken van de jacht ingezet kan worden. De Duitse Langhaar is gek op kinderen en kan goed met andere honden omgaan.

De Engelse Pointer

De Engelse Pointer staat bekend om zijn enorme snelheid. Deze hond heeft veel beweging nodig en kan daarom niet bij een baas of gezin geplaatst worden die niet actief is. De Engelse Pointer houdt van sprinten. Als je het over een Pointer hebt, dan wordt vaak de Engelse Pointer bedoeld.

De Epagneul Breton

Deze hond is dynamisch, gehoorzaam en flexibel. Het is één van de snelste Continental Pointers. Ze hebben veel beweging nodig. Als ze dat krijgen zullen ze verder rustig en tevreden zijn. Deze hond heeft niet per se een baas nodig met veel ervaring. Belangrijker is dat de baas actief is. De hond leert snel en makkelijk.

De Grote Münsterlander

De Grote Münsterlander is, de naam zegt het al, een grote hond. De schofthoogte is gemiddeld 65 centimeter. Ze zijn erg aanhankelijk en hebben veel energie. Je moet dagelijks meerdere uren met deze honden bewegen. Deze honden moeten lekker vrij in de natuur kunnen rennen. Ze hebben een lange, dikke vacht die veel en een intensieve verzorging nodig heeft.

De Kleine Münsterlander

De Kleine Münsterlander is de kleinste van alle Pointers. Maar ze zijn wel supersnel. De honden zijn compact en hebben een enorm uithoudingsvermogen. Ze worden gemiddeld 50 tot 56 centimeter hoog.

De Magyar Vizsla

Deze hond komt van oorsprong uit Hongarije. Het is een hond met een groot talent voor de jacht. Maar ook als gezinshond is deze hond erg populair en geliefd. Het is een intelligente hond die veel beweging nodig heeft. De Vizsla is ook erg geliefd om kruisingen mee te doen.

De Poedelpointer

De Poedelpointer is erg intelligent. Zoals zijn naam al doet vermoeden, stamt deze Pointer af van de Poedel. Het is een actieve hond die veel beweging nodig heeft. Ze kunnen goed zwemmen en vinden het leuk om wild op te sporen.

De Slowaakse Ruwhaar

De Slowaakse Ruwhaar werd gefokt in de Sovjet-Unie. Het is een robuuste werkhond. Deze hond is bijzonder intelligent, ze kunnen dan ook prima zelf beslissingen nemen. De Slowaakse Ruwhaar is geen hond voor in de stad. Deze hond heeft vrijheid en natuur nodig. Het is geen moeilijke hond om op te voeden, als je maar consequent bent.

De Spinone Italiano

De Spinone Italiano komt uit Italië. Deze hond is echt een jachthond. Door zijn enorm ontwikkelde jachtinstinct moet deze hond goed en consequent opgevoed worden. Het karakter van deze hond is vriendelijk, sociaal en attent. Hij heeft veel energie en je moet dagelijks een aantal uren met deze hond wandelen, zodat hij al zijn energie kwijt kan.

Leer alles over jouw lieve Pointer

Wil je álles leren over jouw Pointer? Bekijk dan ook het Pointer Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

De Friese Stabij

Een hond van Friese en Nederlandse bodem. Deze hond zie je eigenlijk nooit in het buitenland. Het is een mooie hond die erg nieuwsgierig is. Het zijn gehoorzame honden die veel mentale en fysieke inspanning nodig hebben. Dit zijn geen honden voor in de stad. De Friese Stabij heeft ruimte en vrijheid nodig.

De Weimaraner

De Weimaraner is een prachtige hond om te zien. Deze hond is populair om zijn mooie grijze vacht. De vacht van de hond kan lang of kort zijn. De Weimaraner is een hond die zich hecht aan zijn gezin. Ze houden van hardlopen en zijn gek op lange wandelingen. Het zijn ook echte kindervrienden.

De drie meest voorkomende kruisingen met de Pointer

Er zijn dus veel verschillende soorten Pointer honden. Maar zoals we al zeiden worden die honden ook wel eens gebruikt om kruisingen mee te maken.

Populaire kruisingen met de Pointer zijn:

 • Pointer x Alaskan Husky
 • Weimaraner x Vizsla
 • Vizsla x Labrador Retriever

Duitse Kortharige Pointer x Alaskan Husky

De Eurohound is de pup van de kruising Duitse Kortharige Pointer x Alaskan Husky. De Eurohound is geen officieel erkend hondenras. Deze kruising wordt gedaan om pups te krijgen die specifieke eigenschappen hebben.

Deze hond is vooral geschikt voor sprint races. Vijftig procent van de pups die uit deze kruising geboren worden hebben half hangende oren, een vacht met een zwart met witte gloed, of met effen vlekken.

Weimaraner x Vizsla

Hierbij worden twee Pointer honden met elkaar gekruist. Dit is een populaire kruising die de Vizmaraner genoemd wordt. De pups van deze honden zijn mooie, elegant en aanhankelijk. De vacht van deze kruising is glad en kort. In de meeste gevallen is de vacht grijs van kleur van de Weimaraner of juist brons van de Vizsla.

De Vizmaraner heeft de beste eigenschappen van beide hondenrassen.

Deze kruising kan ook erg goed overweg met andere honden, andere dieren en kinderen. Het is hierbij wel belangrijk dat de Vizmaraner goed gesocialiseerd wordt. Deze hond is erg intelligent en makkelijk te trainen. Daarom is deze kruising ook zo populair.

Een nadeel van de kruising tussen de Weimaraner en de Vizsla is dat deze honden verlatingsangst hebben en een enorm hoge energiebehoefte. Je moet deze honden goed trainen en voldoende beweging geven.

Vizsla x Labrador Retriever

Ook dit is een populaire kruising. Honden die voortkomen uit deze combinatie worden Labralas of Vizslador genoemd. Ook deze hond is erg intelligent en gefocust.

De Vizslador kan verschillende kleuren hebben. De vacht kan chocolade, geel of zwart zijn. Dan heeft de hond dit van de Labrador geërfd. Soms is de kleur van de pups brons. Dat hebben ze dan van de Vizsla.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Pointer?

Bekijk dan het Pointer Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Pointer hond kopen: de ultieme gids

Pointer hond kopen: de ultieme gids

De Engelse Pointer is één van de vele rashonden die op Britse bodem zijn gefokt voor de jacht. Tegenwoordig wordt het ras niet alleen ingezet als een jachthond, maar kunnen mensen hem ook prima houden als huisdier. In dit artikel vertellen we je alles over...

Zijn er verschillende Pointer rassen?

Zijn er verschillende Pointer rassen?

Hoewel de Pointer decennialang in de vergetelheid raakte omdat er weinig meer werd gejaagd, is er weer hernieuwde interesse in dit dier met zijn lange poten en zijn lange nek. Anno 2023 worden honden steeds minder gebruikt om te jagen, maar des te meer om...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Pointer wilde weten in één compleet e-book!”

Pointer Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Pointer!

 • Wil je een Pointer kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
 • Wil je jouw Pointer zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
 • Wil je jouw Pointer trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
 • Wil je jouw Pointer de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
 • Ben je gek van Pointers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Pointer Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Pointer Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Het Pointer Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload