Home | Pointer pup… ontdek alles over deze lieve puppy

Pointer pup… ontdek alles over deze lieve puppy

⏱ Leestijd: 5 minuten

Een mooie hond op hoge poten, zo kunnen we de Engelse Pointer in het kort wel beschrijven. Het hondenras heeft een interessant karakter, een beeldschoon uiterlijk en een heerlijk doel in het leven – jagen. In dit artikel gaan we deze jachthond verder bespreken en focussen we ons vooral op het puppy-zijn van deze viervoeter. Ontdek hieronder alles over deze lieve pup.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Pointer nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Pointer!

De Pointer – een Engelse aanwijzer

Deze Pointer hond is een prachtige kortharige viervoeter die oorspronkelijk is gefokt om te jagen op kleine en middelgrote dieren. Zijn doel is om wild aan te wijzen, niet zozeer om ze terug te brengen. Het gaat hier dus niet om een ‘Retriever’, maar om een ‘aanwijzer’. Hoewel het dier dus echt een jachthond is, kun je hem natuurlijk ook als huisdier houden.

Wat je moet weten over de pup

Als een Pointerhond wordt geboren, dan mag je hem nog niet meteen kopen en meenemen naar huis. Ook mag je de pups niet uit een nestje op dag één verkopen. Je bent namelijk wettelijk gebonden aan een aantal regels in Nederland. In Nederland mag je geen pups verkopen die nog niet ouder zijn dan 7 weken. En ook pups uit het buitenland importeren mag pas vanaf week 15 (dat is bijna 4 maanden).

Je zult een puppy moeten opvoeden

Het is wel cruciaal dat je nooit te lang wacht met het kopen van een pup. Als het dier namelijk ouder is dan vier à vijf maanden, dan houd je nog maar een korte tijd over om het dier af te richten. Het beste richt je namelijk een hond af tussen zijn derde en de 18e levensmaand. Hoe eerder je de pup neemt, hoe beter het is. Overigens kun je er natuurlijk voor kiezen om een oudere viervoeter te adopteren uit een asiel. Dat is niet makkelijker, maar wel nobeler.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Pointer wordt ook uitgebreid behandeld in Pointer Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het vinden van een fokker is essentieel

Een groot deel van dit artikel zullen we wijden aan de zoektocht naar een fokker. Dit is eigenlijk het meest essentiële onderdeel van het kopen van een puppy, want alleen een goede, betrouwbare fokker kan ervoor zorgen dat een hondenpuppy op een gezonde wijze wordt geboren en op een gezonde wijze kan leven. We raden je aan om de tips in dit artikel goed op te volgen. Nu eerst wat meer over de Engelse Pointer zelf. Wie is deze hond eigenlijk?

Kort over het ontstaan en de geschiedenis van de Engelse Pointer

Er is veel discussie over het ontstaan van de Engelse Pointer en waar het dier oorspronkelijk vandaan komt. Het is echter wel goed om ons hierover te buigen, want hoe meer je weet over deze heerlijke hond, hoe meer je het dier lief kan gaan hebben. Laten we er eens induiken.

Een oud Portugees of Spaans ras

De oorspronkelijke voorouders van de Engelse Pointer komen waarschijnlijk uit Spanje en Portugal. Na de laatste oorlog tussen Engeland en Spanje trokken een groot aantal Britse soldaten terug naar Groot-Brittannië en ze namen daar de Spaanse Pointerhonden mee. Het is echter ook heel goed mogelijk dat er Italiaans en Frans bloed in de Britse rashond zit.

Pointers bestaan al heel lang

Het feit is dat er in heel Europa al heel lang jachthonden waren die erg lijken op de huidige Pointerhond uit Engeland. Het gaat dan om kortharige, langpotige honden met een hele lange nek waarmee ze precies aan kunnen wijzen waar een prooi zich bevindt. De kwaliteiten van deze viervoeter om geuren te ruiken zijn erg goed ontwikkeld, beter dan veel andere rashonden.

Welke Pointerhonden zijn er ?

In deze context is het ook nodig om de Engelse rashond te plaatsen in een lange rij met Europese en wereldwijde Pointerhonden. Je hebt bijvoorbeeld de Drentse Patrijshond, ook een pointer, maar ook de Magyar Vizsla – een Hongaarse jachthond die geboren is om dezelfde taak uit te voeren. Zoals we al zeiden zijn er zowel in Frankrijk als Italië en Spanje veel Pointersoorten te vinden.

Erkenning kwam al heel vroeg

Het is op zichzelf een interessant feit dat er al in 1878 erkenning was voor de Pointer, zelfs toen de Amerikaanse Kennel Club nog niet bestond. Met de oprichting van de AKC kwam er dan ook gelijk erkenning voor dit hondenras in Amerika. In het begin van de 20e eeuw werd de Engelse Pointerhond ook in Groot-Brittannië erkend.

Lees deze tips goed door voordat je een Pointer pup gaat kopen

Er zijn een aantal essentiële tips die je echt nodig hebt als je een Pointerhond gaat kopen. Wij raden je aan om deze adviezen goed door te lezen en je er echt aan te houden. Je zal niet de eerste zijn die een kat (of hond) in de zak koopt in een dierenwinkel en wij willen je daarvoor beschermen.

Zoek altijd naar een betrouwbare fokker

Een Engelse Pointer kun je op diverse plekken kopen. Wij raden je echter aan om op zoek te gaan naar een fokker. Alleen als je een betrouwbare fokker vindt, kan je er zeker van zijn dat er rekening wordt gehouden met de officiële fokstandaard en kan je het proces controleren. De kans is namelijk groot dat je bij elke andere aanbieder een hond koopt die verkeerd is gefokt.

Er zijn heel veel zogenaamde ‘broodfokkers’

Lang niet elke hondenfokker doet zijn best om een gezond en verantwoord gefokte hond te kweken. Sommige fokkers fokken honden louter en alleen om het geld. Als je bedenkt dat een gemiddelde pup van dit prachtige ras zo’n 1000 euro kan kosten, dan is dat een som geld dat je gauw verdiend hebt met een simpele kruising van twee dezelfde rashonden. Fokkers begrijpen echter dat het een stuk ingewikkelder is om een echt gezonde en ethische pup te krijgen.

Laat een puppy nooit thuisbezorgen

Zeker sinds de coronatijd zijn er steeds meer fokkers die adverteren met een ‘puppy aan huis’. Wij raden je echter af om een puppy thuis te laten bezorgen, simpelweg omdat je nooit helemaal zeker kan zijn wat de afkomst is van zo’n dier. Je kunt de fokker niet in de ogen kijken en je weet niet of de documenten daadwerkelijk met de realiteit overeenkomen. Het is al vaak gebeurd dat mensen een ziekelijke en zwakke pup thuisgebracht kregen.

Dit moet je weten over het opvoeden en socialiseren van de Engelse Pointer

Naast het aanschaffen en het zoeken naar een goede fokker, is het ook zo dat je een puppy goed weet op te voeden. Zoals we al zeiden in de inleidende alinea’s, is het essentieel om het dier goed te socialiseren zodat hij zich netjes gaat gedragen. De Pointer is een gehoorzame hond, maar je moet wel weten wat je doet.

Alles over een positieve opvoeding

Als een pup eenmaal bij jou op de mat staat, zal je voor hem moeten zorgen. Zeker in de eerste weken zal je er best wel een beetje druk mee wezen. Bij het opvoeden van honden is het heel cruciaal dat je een positieve benadering hebt. Je kan niet verwachten dat een hond van je gaat houden als je hem slaat en naar hem schreeuwt. Veel beter werkt een beloning voor een goede daad. Onthoud dit goed.

Verzorgen en voeren van de pup

Het is ook cruciaal om je te verdiepen in hoe je een puppy van meet af aan moet voeren en verzorgen. Als je een dergelijk dier te veel voert, dan is de kans groot dat hij snel aankomt en daardoor snel lui wordt. Ook qua verzorging zal je moeten weten hoe je deze korthaar verzorgt. Je moet hem eens in de zoveel dagen borstelen en ook moet het dier eens in de twee à drie maanden in bad.

Leer alles over jouw lieve Pointer

Wil je álles leren over jouw Pointer? Bekijk dan ook het Pointer Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Ga regelmatig naar de hondendokter

Hoewel een viervoeter van dit Engelse ras helemaal niet ongezond is, is het wel goed om het dier minstens eens in het jaar aan een dierenarts te laten zien. Zeker aan het einde van het leven kunnen zich bepaalde erfelijke aandoeningen doen. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter de arts de ziekte kan behandelen.

Ga vaak naar buiten met je viervoeter

Een Pointer kan pas echt helemaal gelukkig zijn als je het dier elke dag minstens twee keer uitlaat. Het dier wil het liefst de hele dag in de weer zijn, maar anderhalf tot twee uur rennen en springen is wel het minimum. Dit helpt de hond overigens ook om slank te blijven.

Maak je klaar voor je eerste ontmoeting met de Pointer

Na het lezen van dit artikel weet je precies wat je te wachten staat. Allereerst een zoektocht naar een betrouwbare fokker, daarna een heerlijke tijd waarin je je pup niet alleen moet opvoeden, maar ook kennis moet laten maken met de wereld. Verzorg je puppy goed en voer hem kwalitatief voedsel. Ga ook dagelijks meerdere keren naar buiten met het dier en blijf altijd goed kijken naar zijn gezondheid.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Pointer?

Bekijk dan het Pointer Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Pointer hond kopen: de ultieme gids

Pointer hond kopen: de ultieme gids

De Engelse Pointer is één van de vele rashonden die op Britse bodem zijn gefokt voor de jacht. Tegenwoordig wordt het ras niet alleen ingezet als een jachthond, maar kunnen mensen hem ook prima houden als huisdier. In dit artikel vertellen we je alles over...

Zijn er verschillende Pointer rassen?

Zijn er verschillende Pointer rassen?

Hoewel de Pointer decennialang in de vergetelheid raakte omdat er weinig meer werd gejaagd, is er weer hernieuwde interesse in dit dier met zijn lange poten en zijn lange nek. Anno 2023 worden honden steeds minder gebruikt om te jagen, maar des te meer om...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Pointer wilde weten in één compleet e-book!”

Pointer Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Pointer!

  • Wil je een Pointer kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Pointer zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Pointer trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Pointer de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Pointers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Pointer Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Pointer Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Het Pointer Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload