Home | Pointer hond kopen: de ultieme gids

Pointer hond kopen: de ultieme gids

⏱ Leestijd: 5 minuten

De Engelse Pointer is één van de vele rashonden die op Britse bodem zijn gefokt voor de jacht. Tegenwoordig wordt het ras niet alleen ingezet als een jachthond, maar kunnen mensen hem ook prima houden als huisdier. In dit artikel vertellen we je alles over deze rashond op hoge poten en zullen we je allerlei tips geven over het kopen van deze Britse hond. Dit is de ultieme gids voor het kopen van deze hond.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Pointer nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Pointer!

Het aanwijzen van een prooi

Wist je dat deze hond zijn naam te danken heeft aan zijn levenstaak – het aanwijzen van de prooi aan zijn baasje? Waar de meeste jachthonden ‘Retrievers’ zijn in hart en nieren (het terugbrengen van de prooi naar het baasje) is het doel van de Pointerhond om de kleine en middelgrote prooien aan te wijzen met hun hoge kop. Het is dezelfde taak als de ‘Staande’ honden in Nederland en Duitsland.

Het kopen van een viervoeter

Er zijn een aantal dingen die je moet weten over het kopen van een viervoeter. Wij gaan je bijvoorbeeld vertellen over wanneer je een pup moet kopen, wat je moet weten over de prijs en wat je al in huis moet hebben voor je zo’n dier uiteindelijk over de vloer krijgt. Ook willen we je kort wat meer vertellen over het karakter van de hond, zodat je een goed geïnformeerde keuze kunt maken. Misschien is dit wel een ras waar je eigenlijk niet op zit te wachten. Het kan maar zo.

De honden hebben veel beweging nodig

De Engelse Pointer is een heel enthousiaste werkhond die niet graag stilzit. Ben jij iemand die in een klein huisje zonder tuin woont of in een appartement in de grote stad, dan is dit ras misschien niet helemaal geschikt voor jou. Dat is natuurlijk tenzij je er elke dag op uitgaat om een paar vogels te schieten. Dat is namelijk wat dit hondenras het liefst doet – in de weer zijn om onder andere op vogels te jagen.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Pointer wordt ook uitgebreid behandeld in Pointer Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Een redelijk makkelijk te trainen hond

Wat dan weer wel een voordeel is bij de Engelse Pointerhond, is dat je er nauwelijks moeite voor hoeft te doen om dit dier te trainen. Omdat het dier al zo lang als rashond bestaat, is er veel tijd in het fokken gaan zitten en zo ontstond er een gehoorzame vierpoot. Elke viervoeter van dit ras zal er lol in hebben om commando’s op te volgen. Voordat we verder gaan, willen we je eerst kort kennis laten maken met het ras.

Nu eerst dit – een korte kennismaking met de Engelse Pointerhond

Al jaren gaat er op internet een discussie rond over hoe de Engelse Pointer is ontstaan. Veel is namelijk nog onduidelijk over hoe dit hondenras in Groot-Brittannië terechtkwam. Laten we er eens kort op ingaan om zo meer te weten komen over dit prachtige hondenras.

Komt dit dier oorspronkelijk uit Spanje?

De meeste historici schatten in dat de Engelse Pointer oorspronkelijk uit Spanje kwam. Het waren Britse soldaten of Portugese handelslieden die het dier meenamen naar de eilanden. Dezelfde historici sluiten overigens ook niet uit dat er voorouders zijn van de rashond die Italiaanse of Franse roots hebben en het kan zelfs zo zijn dat deze wortels verder teruggaan in de tijd.

Een groot aantal pointers in Europa

Het moge duidelijk zijn dat de oorsprong dus niet geheel duidelijk is. Dat komt vooral vanwege het feit dat er in Europa veel verschillende jachthonden zijn die gefokt zijn om precies hetzelfde te doen als onze Pointerhond uit Groot-Brittannië. Ze hebben allemaal stuk voor stuk lange nekken en een heel goed reukgevoel. Ze kunnen allemaal ook heel goed zien waar een prooi in het struikgewas rondloopt.

Welke rassen zijn er nog meer aanwijzers

We kunnen de Britse jachthond dan ook wel plaatsen in een rijtje met andere bekende rashonden, waaronder de Drentse Patrijshond en de Hongaarse Vizsla. Beide hondenrassen zijn voorbeelden van Pointerhonden die historisch gezien werden gebruikt bij het jagen. Het is dus best mogelijk dat de Britse versie van deze ‘aanwijshond’ ook wortels heeft in Hongarije en Nederland.

Hoe het dier erkenning kreeg

De Engelse Pointer heeft al heel vroeg erkenning gekregen. In Amerika gebeurde dat in 1878, nog voordat de Amerikaanse Kennel Club ontstond. Toen die club werd gesticht, was deze rashond één van de acht eerst geregistreerde rassen. In het begin van de 20e eeuw kwam ook de United Kennel Club uit Groot-Brittannië met een erkenning voor de rashond. Sinds 1936 is de rasstandaard gepubliceerd en sindsdien is die standaard niet meer veranderd.

Voordat je de Engelse Pointer hond koopt – lees deze tips goed door

In dit artikel willen we ons focussen op het kopen van deze prachtige rashond. Bij het betreden van de hondenmarkt in Nederland is het wel goed dat je weet wat een aantal valkuilen zijn. Hieronder hebben we een aantal dingen op een rij gezet die je echt moet weten.

De hondenmarkt is een mijnenveld

De Nederlandse hondenmarkt is een werkelijk mijnenveld. Er zijn heel veel aanbieders van pups, maar het aantal pups dat daadwerkelijk volgens de juiste standaarden is gefokt is vrij klein. Kijken we naar de statistieken, dan zien we dat ongeveer 75.000 pups van de in totaal 150.000 pups die er totaal in Nederland verkocht worden, illegaal ons land binnenkomen. De afkomst en stamboom van deze honden is niet onafhankelijk vast te stellen.

Kijk bij de fokvereniging of ras-club

De beste manier om een goed, verantwoord gefokte pup aan de haak te slaan, is door te gaan kijken bij de rasvereniging. Er is voor bijna elk hondenras in Nederland wel een club opgericht met liefhebbers. Vaak hebben deze verenigingen contact met fokkers die hun best doen om de juiste honden met elkaar te kruisen. Blijf altijd op je hoede, maar dit is wel de beste manier.

Kijk altijd kritisch naar de prijs

Een goed gefokte viervoeter van dit Engelse Pointer ras zal toch echt wel minstens 1000 euro kosten. Bij elke viervoeter die minder kost, moet je toch wel wat argwaan hebben. Je wilt eigenlijk dat de fokker kosten nog moeite heeft gespaard om de beste combinatie van honden te maken. Als een pup goedkoop is, is dat dus eigenlijk nog maar de vraag.

Ga altijd langs bij de fokker

Een andere essentiële tip is dat je eigenlijk altijd moet gaan kijken bij een fokker. Het gebeurt steeds vaker dat pups worden ‘thuisgebracht’ en mensen komen met een zwak en ziekelijk diertje te zitten. Ze kunnen de contactgegevens van de criminele fokker en hondenverkoper vervolgens niet meer achterhalen en zitten opgescheept met dure dierenartskosten. Dat soort taferelen voorkom je door te gaan kijken bij een nestje en de fokker recht in de ogen te kijken.

Waar moet je nog meer over na hebben gedacht als je een Pointer koopt

Voordat je een pup in huis neemt, zijn er nog genoeg dingen waar je over na moet hebben gedacht. Ben je eigenlijk wel klaar om voor zo’n enthousiaste en actieve hond te zorgen? En heb je het geld er wel voor?

Leer alles over jouw lieve Pointer

Wil je álles leren over jouw Pointer? Bekijk dan ook het Pointer Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Alles moet klaar zijn voor de pup

Als je de pup besluit te kopen van het ‘merk’ Engelse Pointer, dan zul je ook rekening moeten houden met het feit dat je het dier moet voeren en verzorgen. Koop gelijk een hondenmand, een zak met voer en een borstel. Maak voor jezelf een lijst met dingen die je moet kopen of bestellen, zodat je niet op de eerste dag gelijk in paniek raakt van de accessoires die je niet in huis hebt.

Je zult het beestje uit moeten laten

Cruciaal voor de Engelse Pointer is het dagelijks meerdere uren wandelen. Als je hier de tijd voor hebt, dan is dat natuurlijk heerlijk om met het dier in de natuur te wandelen, maar als je een drukke baan hebt, dan is het toch echt wel een probleem als je het dier niet uit kunt laten. Een Pointerhond moet dagelijks minstens anderhalf uur en beter nog twee uur bewegen.

Het leven met een pup is niet goedkoop

Over het algemeen geldt in de hondenwereld de stelregel dat je net zoveel geld kwijt bent voor het onderhouden en verzorgen van de hond als de marktwaarde van zo’n dier. Bij de Pointer betekent dit dat je jaarlijks toch echt wel 1000 euro kwijt bent aan de verzorging. Niet iedereen vindt dat duur, maar voor sommigen is dat een serieus bedrag.

Ben je klaar voor de komst van een Pointerpuppy?

In dit artikel hebben we een hele hoop tips gegeven over het zoeken naar een goede fokker en het kopen van een Engelse Pointer. Niemand kan van tevoren helemaal precies weten hoe het zal zijn als een pup eenmaal bij jou in huis komt wonen. Toch is het goed om jezelf goed voor te bereiden. Hoe meer je voorbereidingen kan treffen, hoe makkelijker het uiteindelijk wordt. Wij wensen jou in ieder geval veel succes met het zoeken en veel plezier als je er een vindt.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Pointer?

Bekijk dan het Pointer Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Zijn er verschillende Pointer rassen?

Zijn er verschillende Pointer rassen?

Hoewel de Pointer decennialang in de vergetelheid raakte omdat er weinig meer werd gejaagd, is er weer hernieuwde interesse in dit dier met zijn lange poten en zijn lange nek. Anno 2023 worden honden steeds minder gebruikt om te jagen, maar des te meer om...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Pointer wilde weten in één compleet e-book!”

Pointer Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Pointer!

  • Wil je een Pointer kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Pointer zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Pointer trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Pointer de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Pointers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Pointer Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Pointer Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Het Pointer Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload