Home | Alles wat je moet weten over een Pointer kennel

Alles wat je moet weten over een Pointer kennel

⏱ Leestijd: 5 minuten

Ben jij in het bezit van een prachtige Engelse Pointer? Dan mag je van geluk spreken. Deze heerlijke, actieve en vrije rashond is echt een schitterend beest. We willen je graag alles vertellen over deze door de Britten gefokte jachthond en zullen specifiek ingaan op de vraag of je het dier ook achter kunt laten in een hondenkennel of hondenpension. Is de Pointerhond geschikt voor een tijdelijke hondenopvang terwijl jij op vakantie bent?

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Pointer nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Pointer!

Als je de hond even kwijt moet

Soms wil je gewoon even lekker op vakantie naar de Canarische Eilanden, naar Zuid-Amerika of op safari in Afrika. Dan kan je niet altijd je rashond meenemen. Het is veel te veel gedoe om de papieren te regelen voor het vliegtuig en om de grens over te steken van een niet-EU land. Het is dan ideaal dat er een plek is waar je jouw Engelse Pointer achter kunt laten, toch?

Wat is een kennel eigenlijk

We hebben het in dit artikel over een hondenkennel, maar wat is dat eigenlijk? Natuurlijk kunnen we het heel sec nemen, dan praten we over een hok voor een hond van ongeveer twee x twee x twee meter. We hebben het in dit artikel echter niet over een hondenhok, al zijn er in een hondenopvang wel hokken, maar meer over de globale betekenis – een hondenopvang of -pension, een plek waar je jouw rashond enkele dagen tot enkele weken naar toe kunt brengen.

Is een hondenkennel iets voor jou?

Veel mensen hebben een beetje een vieze smaak in de mond als ze het woord ‘kennel’ horen. Het heeft namelijk een associatie met een opvang met kleine hokken waar een hond dagenlang in wordt opgesloten. In dit artikel zul je zien dat het heel veel uitmaakt waar je een rashond naartoe brengt. De ene hondenopvang is de andere niet. Voor jouw Pointer heb je er een nodig waar hij genoeg beweging krijgt.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Pointer wordt ook uitgebreid behandeld in Pointer Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Mag jouw Pointerhond naar een kennel?

De vraag die we in dit artikel willen beantwoorden, is of het een goed idee is om een Pointerhond naar een hondenkennel te brengen. Er zijn natuurlijk wel enige specifieke eigenschappen van dit Engelse ras waar je niet zomaar overheen kunt kijken. Hij heeft extreem veel beweging nodig en kan anders best wel destructief worden. Daarover later meer, nu eerst wat meer over het ras.

Kort over de Engelse Pointer – wie is deze viervoeter eigenlijk?

Voordat we verder gaan met het bespreken van het al dan niet plaatsen van een rashond van dit ‘merk’ in een kennel, is het goed om kennis te maken met de hond. Alleen als we weten wie dit dier is, kunnen we een goede conclusie vormen over de hoofdvraag van dit artikel.

Een hond op hoge poten

Als we de lichamelijke kenmerken bekijken van de Engelse Pointer, dan zien we dat het dier extreem geschikt is voor zijn taak als jachthond. Hij werd speciaal met hoge poten gefokt en met een lange nek. Het waren de Britse edellieden die het dier in de 16e eeuw uit Spanje haalden en er in de 17e en 18e eeuw streng mee fokten. Ze gebruikten onder andere de genen van de Bloedhond, de Windhond en de Setter.

Hier dankt de hond zijn naam aan

Onze Britse rashond heeft zijn naam te danken aan het Engelse woord voor ‘aanwijzen’. Dat was zijn doel – het aanwijzen aan de jager waar het wild precies verscholen zat in het struikgewas of in het kreupelhout. Hij kon heel hard rennen en zocht zo in rap tempo een perceel af. Had hij gevogelte gevonden, dan stond hij plotseling stil, wees met zijn neus in de juiste richting en deed hij zijn voorpoot omhoog als teken dat hij iets gevonden had. Het baasje kon vervolgens aanleggen.

Een groot aantal ‘aanwijzers’

Hoewel de Engelse Pointer natuurlijk met trots die naam draagt, is het woord ook een verzamelterm voor veel andere ‘aanwijzers’. In Nederland worden deze honden ook wel ‘Staande’ genoemd. Het gaat onder andere om de Drentse Patrijshond, maar ook de Hongaarse Vizsla is goed in het ‘aanwijzen’. De meeste van deze rassen zijn geen ‘Retrievers’, de honden die het geschoten wild terugbrachten.

Vroege erkenning voor het ras

Omdat de hond al vroeg in de 19e eeuw zijn weg vond naar Amerika, is het niet gek dat men het dier daar in 1878 al erkende. Toen de AKC (Amerikaanse Kennel Club) werd opgericht in 1884, was het ras één van de acht rassen die al erkend waren. Datzelfde jaar, werd het dier ook in Nederland erkend. Veel Nederlandse jagers zijn tot op de dag van vandaag fan van het dier.

Alle plus- en minpunten van het achterlaten van je Engelse Pointer in een hondenpension

Er zijn bijna net zoveel hondenrassen als dat er meningen zijn over het achterlaten van een rashond in een hondenkennel. Sommigen zijn pontificaal tegen, terwijl anderen ook kritisch zijn, maar het best een keertje zouden willen proberen. Hier een aantal dingen waar je over na moet hebben gedacht.

Je kunt eindelijk op vakantie

Het grote voordeel van een kennel is natuurlijk dat je eindelijk eens op je lang verwachte en verdiende vakantie kunt. Was je rashond altijd al een reden om niet te gaan, dan kun je nu geen ‘nee’ meer zeggen. Ga op je langverwachte vakantie naar het Krugerpark in Zuid-Afrika of ga naar de Incasteden in het Amazonegebied. Of wil je liever naar Yellowstone in de VS?

Een Engelse Pointer vindt het leuk

Niet alle rassen vinden het makkelijk om te gaan met andere honden, maar bij het ras waar we het in dit artikel over hebben, is dat geen probleem. De kans is groot dat jouw Britse viervoeter een verblijf van een aantal dagen of weken in een kennel erg leuk zal vinden. Sommige honden zullen al kwispelend bij de deur staan als je ze vertelt dat je hen weg gaat brengen naar de kennel.

Let wel op welke kennel je neemt

Niet elke kennel is schoon en netjes. We raden dus echt wel aan om een keertje te gaan kijken naar een hondenopvang voordat je je hond ernaartoe brengt. Ook is niet elk pension helemaal geschikt voor grote en actieve honden zoals de Engelse Pointer. Kijk naar de grootte van de hondenkooien en doe navraag naar het aantal uren dat de honden mogen spelen. Jouw Pointerhond heeft wel twee uur per dag beweging nodig.

Jouw hond kan ziek terugkomen

Een andere reden waarom mensen vaak huiverig zijn om hun viervoeter niet meteen naar een kennel te brengen, is omdat er in die kennels vaak ook ziektes ronddwalen die besmettelijk en aanstekelijk zijn. Alleen al de naam van de ziekte ‘kennelhoest’, laat zien dat het juist in deze kennels gevaarlijk is om als viervoeter te leven. Je kunt zo een ziekte oplopen.

Met deze praktische tips kun je jouw Engelse Pointer in een kennel achterlaten

Goed, theoretisch hebben we nu genoeg voor- en nadelen besproken, maar er zijn ook een aantal praktische kanten van het brengen van je hond naar een kennel. Hier zullen we een aantal tips geven om zorgeloos op vakantie te gaan.

Spaar voor je vakantie

In het hoogseizoen kan een kennel toch echt wel 25 tot 35 euro per nacht kosten. Dat is niet weinig als je drie weken weggaat. Het is dus goed om van tevoren goed wat geld opzij te leggen om in de zomer lekker weg te kunnen. Misschien is geld voor jou geen probleem, maar dat is niet voor iedereen het geval.

Leer alles over jouw lieve Pointer

Wil je álles leren over jouw Pointer? Bekijk dan ook het Pointer Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Geef je hond vaccinaties

Je kunt er ook wat aan doen dat jouw viervoeter niet ziek wordt in de periode dat hij verblijft in een hondenpension, door hem te laten inenten tegen allerlei ziektes. Dat is sowieso een goed idee, zeker als jouw hond nog jong is en bepaalde vaccins niet heeft gehad. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat jouw viervoeter gezond terugkomt na je vakantie.

Ga een keer oefenen

Voordat je officieel op vakantie gaat, is het helemaal niet gek om een keer te gaan proefdraaien. Laat jouw hond een keer een etmaal achter in het pension en laat de eigenaren van de kennel weten dat je in de buurt bent. Wat is het heerlijk om zorgeloos op vakantie te gaan, wetende dat jouw hond in goede handen is.

Met een gerust hart op vakantie zonder je Engelse Pointerhond

Ben jij van plan om van de zomer eens lekker uitgebreid te gaan chillen in Thailand, Nieuw-Zeeland of de Kaukasus, en is dat niet helemaal handig om te doen als je een viervoeter met je mee moet nemen? Geen zorgen, je kunt het dier prima achterlaten bij een hondenkennel. Er zijn vast wel kennels die geschikt zijn voor jouw Engelse Pointer en met de tips in dit artikel weet jij die te vinden. Veel succes en een fijne vakantie.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Pointer?

Bekijk dan het Pointer Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Pointer hond kopen: de ultieme gids

Pointer hond kopen: de ultieme gids

De Engelse Pointer is één van de vele rashonden die op Britse bodem zijn gefokt voor de jacht. Tegenwoordig wordt het ras niet alleen ingezet als een jachthond, maar kunnen mensen hem ook prima houden als huisdier. In dit artikel vertellen we je alles over...

Zijn er verschillende Pointer rassen?

Zijn er verschillende Pointer rassen?

Hoewel de Pointer decennialang in de vergetelheid raakte omdat er weinig meer werd gejaagd, is er weer hernieuwde interesse in dit dier met zijn lange poten en zijn lange nek. Anno 2023 worden honden steeds minder gebruikt om te jagen, maar des te meer om...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Pointer wilde weten in één compleet e-book!”

Pointer Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Pointer!

  • Wil je een Pointer kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Pointer zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Pointer trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Pointer de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Pointers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Pointer Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Pointer Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Het Pointer Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload