Home | Pointer jachthond… hierom was deze hond zo geschikt voor de jacht

Pointer jachthond… hierom was deze hond zo geschikt voor de jacht

⏱ Leestijd: 5 minuten

Steeds meer mensen ontdekken de Pointer, een prachtige Britse hond die voorheen eigenlijk louter en alleen voor de jacht werd gebruikt. Het dier ademt aristocratie. Hoewel de hond dus een echte jachthond is, zijn er wel steeds meer mensen die het dier ook als huisdier besluiten te houden. In dit artikel gaan we het hebben over de vraag of dat verstandig is en waarom de Engelse Pointerhond zo geschikt is of was voor de jacht.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Pointer nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Pointer!

Gemaakt om aan te wijzen

De Britse rashond dankt zijn naam aan zijn levenstaak – het aanwijzen of ‘pointen’ naar de prooi. Honden zijn over het algemeen erg goed in het ruiken, voelen en horen van wild in de verte, veel beter dan de gemiddelde jager. Het is om deze reden dat mensen een hond fokten die met een lange nek naar prooien uit kon kijken en ze met zijn kop aan konden wijzen aan de jager.

Het vinden van een prooi

De Pointer is speciaal gefokt om een prooi op te speuren in het struikgewas en kreupelhout. Hij kan niet alleen heel hard rennen om (historisch gezien) de adel op het paard bij te houden, maar hij kan tijdens het rennen ook nog eens uitstekend opletten en het wild op een lange afstand waar kunnen nemen. Als hij iets waarneemt, zal hij er met zijn kop naar wijzen of ‘pointen’ in het Engels.

Een hele rustige maar werkbare hond

Het is een Engelse Pointer eigen om heel rustig te zijn, maar tegelijkertijd ook om heel hard te werken als het moet. Niet alleen kent de hond geen moeheid, maar ook zal hij de commando’s van het baasje altijd steevast op een perfecte manier uitvoeren. Wel is het zo dat de dieren een goede socialisatie ondergaan als je ze als huisdier wilt houden, anders kan hij een jachtinstinct ontwikkelen.

Een hond die geen moeheid kent

We herhalen het nogmaals, de Engelse Pointer kent geen moeheid. Hij zal dagelijks minimaal anderhalf tot twee uur uit moeten worden gelaten en dan nog is het dier niet moe te krijgen. Hoe meer beweging ze hebben, hoe gelukkiger de dieren zullen zijn. Ze zullen daarbij ook veel gehoorzamer zijn omdat ze – in het geval van voldoende beweging – simpelweg te lui zijn om dingen te ondernemen die tegen de wil van het baasje ingaan.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Pointer wordt ook uitgebreid behandeld in Pointer Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Voor we verder gaan – een korte intro op de Engelse Pointer

Deze prachtige atletische hond mag dan de naam ‘Engels’ dragen, historici gaan er nog steeds van uit dat het dier niet oorspronkelijk uit Groot-Brittannië komt. Er is echter nog altijd geen overeenkomst over wat de exacte geschiedenis is van de hond. Het is een interessant verhaal, laten we er eens induiken.

Spanje, Portugal, Frankrijk of toch Italië?

Meestal neemt men aan dat de Engelse Pointer zijn wortels heeft liggen op het Iberische schiereiland. Het waren de Spaanse of Portugese handelaren die het ras naar Groot-Brittannië meenamen. Toch kan het ook heel goed zo zijn dat de hond gemengd is met een aantal andere Europese aanwijsrassen. Sommigen denken dat de hond ook Franse of Italiaanse verwanten heeft.

De lijst met Engelse verwanten

Hoewel de bloedlijn niet geheel na te trekken is, is het wel duidelijk dat er in Europa heel wat Pointers rondlopen die ver weg familie zijn van elkaar. Overigens zijn er ook nog meer honden verwant aan de huidige Engelse Pointer. Hij werd namelijk ook met Britse Bloedhonden, met de Foxhound en met de Windhonden gekruist. Dat werd gedaan om het dier leniger, smaller en sneller te maken.

Welke dieren zijn er nog meer verwant

Naast deze honden, kunnen we ook andere Europese verwanten aanwijzen. Neem bijvoorbeeld de Drentse Patrijshond die ook afstamt van de Spaanse honden en die net als de Engelse Pointer goed is in het aanwijzen van een prooi. Hetzelfde geldt overigens voor de Hongaarse Vizsla, al stamt deze dan weer niet van de Spaanse honden af. Het zou zomaar kunnen dat er ook Vizslabloed voorkomt in de Engelse Pointer.

De vroege erkenning voor dit hondenras

We gaan ervan uit dat het ras waar we het in dit artikel over hebben een van de eerste acht honden zijn die in Amerika door de Amerikaanse Kennel Club werden erkend. Dat gebeurde op het moment dat de AKC gesticht werd. Daarvoor, in 1878 kreeg het dier al erkenning van de voorganger van de AKC. In Groot-Brittannië duurde het erkennen van de hond wat langer. Dat gebeurde pas in het begin van de 20e eeuw. In Nederland werd de Pointer net als bij de AKC in 1884 erkend door de Raad van Bestuur.

Over de eigenschappen van de Engelse Pointer – wat maakt dit dier geschikt voor de jacht

Goed, we hebben kennisgemaakt met dit Britse hondenras en weten hoe hij is ontstaan. Nu zijn we aangekomen bij de hoofdvraag in dit artikel – waarom de Engelse Pointer zo goed geschikt is voor de jacht – en zullen we uitgebreid een aantal eigenschappen opsommen die de hond een echte jachthond maken.

Een ras met sterk jachtinstinct

Eén van de eerste dingen waar we aan moeten denken is het jachtinstinct van de Engelse Pointer. Als je een dier van dit ras neemt, zul je al gauw ontdekken dat het dier een interesse heeft voor met name vogels, maar ook andere dieren, en de kans is groot dat hij in het park achter de gevleugelde soort aangaat. Hoewel het nu dus goed is om hem dit instinct af te leren, is het wel perfect voor het jagen.

Een ras met groot uithoudingsvermogen

Er zijn maar weinig rassen die zo hard willen werken als dit heerlijke ras. De hond zal zich urenlang druk kunnen maken. Hij vindt het heerlijk om urenlang buiten te zijn en te jagen op wild. Ook dit is een eigenschap die niet altijd heel erg makkelijk is voor mensen die de hond als gewoon huisdier willen nemen, maar het is ideaal voor de lange jachtdagen van weleer.

Een lenig lichaam

Een andere goede reden waarom deze viervoeter uitermate geschikt is voor de jacht is zijn lenig lichaam. Zoals we hierboven al kort hebben besproken, hebben de Britten veel werk gestoken in het scheppen van een geschikt ras voor de jacht. Ze zijn erin geslaagd om een snel, vlug, lenig en atletisch lichaam te geven aan deze jachthond, zodat hij zich in elke situatie staande kan houden.

Een ras met een lange nek

Verreweg de meest opvallendste eigenschap van de Britse Pointerhond is het feit dat het dier een heel lange nek heeft. Het is deze lange nek met zijn puntige kop erop dat het dier precies dat laat doen waar hij voor gefokt is – het aanwijzen van het wild. Hij heeft een perfecte neus die van veraf al gedierte ruikt en met zijn kop kan hij stokstijf stil gaan staan om het wild aan het baasje aan te wijzen.

Nog een aantal redenen waarom het jagen dit ras op zijn lijf geschreven is

Het jagen is de Engelse Pointer niet alleen letterlijk op zijn lijf geschreven, fysiek gezien is het dier een echte jachthond, maar er zijn ook karakteristieke eigenschappen die erg handig zijn voor een dergelijke jager. Hier nog een kort overzicht.

Leer alles over jouw lieve Pointer

Wil je álles leren over jouw Pointer? Bekijk dan ook het Pointer Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Het zijn de lange poten

We hebben het nog niet gehad over de lange poten. Dankzij zijn lange poten en zijn lenige lichaam is het dier wel erg lang, maar niet heel zwaar. Hij kan zo heel snel rennen. Op de schoft is de reu ongeveer 65 centimeter hoog. De teef is net een aantal centimeter korter. Zwaarder dan 34 kilo wordt dit dier overigens nooit.

Het zijn de opvallende kleuren

De Pointer komt in een klein aantal variërende kleuren. Neem bijvoorbeeld de zwart-witte, maar ook de wit-rode. Er zijn ook bruin-witte en geelwitte Pointers toegestaan. Je hebt ook egaal kleurige Pointers. Alle kleuren zijn ervoor gemaakt om de Pointerhond op te laten vallen in het struikgewas. Geen jager wil per ongeluk op zijn eigen hond schieten.

Helaas is Nederland te klein om te jagen

Veel eigenaren van deze prachtige rashond zeggen dat ons land te klein is geworden voor de Engelse Pointerhond om echt volledig tot zijn recht te komen. Er zijn simpelweg te kleine percelen om te jagen en dat terwijl deze viervoeter vooral heel hard wil rennen en heel snel hele lappen grond af kan werken. De beste manier om je dier te trainen is om veldwedstrijden te volgen, waar ze in ons land het beste tot hun recht komen.

De perfecte jachthond om perfect te jagen

We hebben ons in dit artikel gefocust op de Engelse Pointerhond en de redenen waarom dit de perfecte rashond is om mee te jagen. Zoals we echter ook zeiden is het jagen zoals dat vroeger ging helemaal niet meer mogelijk in Nederland. Wil je ervoor zorgen dat jouw hond helemaal tot zijn recht komt, ga dan regelmatig naar het buitenland of leer hem mee te doen met wedstrijden. Wij wensen je in ieder geval veel geluk met jouw Pointerhond.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Pointer?

Bekijk dan het Pointer Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Pointer hond kopen: de ultieme gids

Pointer hond kopen: de ultieme gids

De Engelse Pointer is één van de vele rashonden die op Britse bodem zijn gefokt voor de jacht. Tegenwoordig wordt het ras niet alleen ingezet als een jachthond, maar kunnen mensen hem ook prima houden als huisdier. In dit artikel vertellen we je alles over...

Zijn er verschillende Pointer rassen?

Zijn er verschillende Pointer rassen?

Hoewel de Pointer decennialang in de vergetelheid raakte omdat er weinig meer werd gejaagd, is er weer hernieuwde interesse in dit dier met zijn lange poten en zijn lange nek. Anno 2023 worden honden steeds minder gebruikt om te jagen, maar des te meer om...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Pointer wilde weten in één compleet e-book!”

Pointer Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Pointer!

  • Wil je een Pointer kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Pointer zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Pointer trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Pointer de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Pointers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Pointer Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Pointer Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Het Pointer Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload