Home | Pointer herplaatsing: hoe werkt het met een herplaatser?

Pointer herplaatsing: hoe werkt het met een herplaatser?

⏱ Leestijd: 5 minuten

Het leven met een Pointer kan heel mooi zijn. Deze Engelse viervoeter is namelijk een hele actieve, gezellig en lieve hond die vooral geschikt is voor mensen met een grote tuin of mensen die graag veel wandelen. Ook kan het dier jagen als de beste. In dit artikel gaan we het echter hebben over die situaties als het leven met een Engelse Pointerhond niet van een leien dakje gaat. Waar moet je dan heen met je jachthond?

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Pointer nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Pointer!

Soms moet je afscheid nemen

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je een hond halverwege zijn leven weg moet doen, maar het gebeurt meer dan je denkt. Soms ligt het aan de hond en is het dier te actief, is hij vals geworden of zijn er trauma’s waardoor het baasje zich gewoon geen raad meer weet. Andere keren ligt het aan de levensfase van de eigenaar, want hij kan gaan emigreren, is gescheiden of erger nog, hij is overleden.

Op zoek gaan naar een nieuw huis

Dit alles betekent het begin van een zoektocht naar een nieuw baasje, een nieuwe eigenaar en een nieuw tehuis voor jouw viervoeter. Je wilt er natuurlijk alles voor doen dat het dier niet in een asiel terechtkomt waar hij zijn jaren zal uitzitten in een kennel van twee vierkante meter. Daar zit jouw Engelse Pointer echt niet op te wachten en ook jij zal toch nog wel wat liefde in je hart hebben om ervoor te zorgen dat dit jouw actieve viervoeter niet overkomt?

Het uiterlijk van de Pointer

De Engelse Pointer heeft een uiterlijk die niet iedereen kan waarderen, maar heeft wel een stabiele basis aan fans. Hij is een korthaar en heeft heel hoge poten. Dat betekent dat hij, in combinatie met zijn atletische lichaam, heel snel kan rennen. Hij is uitstekend gebouwd voor de jacht – met zijn puntige kop en zijn lange nek kan hij de velden afstruinen of hij geen wild ziet. Als hij wild heeft gevonden, vertelt hij dat gelijk aan de baas.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Pointer wordt ook uitgebreid behandeld in Pointer Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Over het innerlijk van het ras

Als we het kort hebben over het innerlijk, dan valt ons meteen op dat het dier erg gehoorzaam is. De viervoeter zal makkelijk getraind kunnen worden. Tegelijkertijd is het ook een feit dat het dier destructief en vervelend kan worden als hij niet genoeg en voldoende beweging krijgt. Dat is wel een must. Als hij minimaal twee uur per dag beweegt, zal je een vierpotige vriend hebben waar je veel van zult houden.

Een korte kennismaking met de Pointer en hoe hij in Engeland terechtkwam

Voor we ons volledig gaan verdiepen in het herplaatsen van de Pointer, is het natuurlijk goed om kort even kennis te maken met deze viervoeter. Wie is hij? Waar is hij ontstaan? En wat moeten we nog meer weten over Pointerhonden?

Een door Britten gefokte viervoeter

De Pointer is een hond die specifiek voor de jacht werd gefokt. Het dier werd ontwikkeld in de 17e en 18e eeuwen en was waarschijnlijk gebaseerd op eerdere hondenrassen die uit Spanje en andere Europese landen naar Groot-Brittannië waren gekomen. Ook zijn er aanwijzingen dat de Britten bepaalde hondenrassen gebruikten om het dier te fokken tot wat hij nu is, namelijk de Windhonden, Bloedhonden en vrijwel zeker ook Setters.

Wat het doel van de Pointer precies is

De Engelse rashond dankt zijn naam aan het feit dat hij tijdens de jacht de prooi aan het baasje kan wijzen. Hij kan heel snel een heel stuk terrein, bos of struikgewas afrennen om te spotten of er daar ook wilde eenden en ander gevogelte zitten. Als hij iets heeft gevonden blijft hij stokstijf stilstaan, wijst hij met zijn kop in de juiste richting en doet hij zijn linkerpoot omhoog (zoals een flamingo). Zo laat hij aan zijn baasje zien waar de prooi zit.

Verschillende soorten Pointerhonden

Op dit punt kunnen we ook vertellen dat de Engelse Pointer onderdeel is van een grote groep Pointersoorten. Van de Drentse Patrijshond tot de Hongaarse Vizsla, er zijn tientallen soorten honden die dezelfde eigenschappen hebben als ons Engelse ras. Allemaal zijn ze gefokt om niet geschoten wild terug te brengen naar het baasje (geen Retrievers) maar om wild te spotten en te tonen aan de jager.

Sinds wanneer de hond erkend is

De voorloper van de Amerikaanse Kennel Club was de eerste organisatie die het dier in 1878 erkende. Toen de AKC werd opgericht, was de Pointer dus één van de acht eerste honden die al erkend waren. Dat was het jaar 1884, hetzelfde jaar dat de Raad van Beheer in ons land de rashond uit Engeland erkende. De Engelsen waren echter een stuk later, zij erkenden het dier aan het begin van de 20e eeuw. De fokstandaard die in 1936 werd gepubliceerd, geldt nog steeds vandaag de dag.

Dit is wat je moet weten als je jouw Engelse Pointer wil verplaatsen

Geen enkel hondenbaasje vindt het leuk om hierover na te denken – een hond wil je immers niet wegdoen. Soms zit er echter niets anders op. Dan is het wel cruciaal dat je op zoek gaat naar een verantwoord en liefdevol gezin dat kan zorgen voor jouw prachtige hond.

Het is wel even zoeken

De praktijk wijst uit dat het echt wel een aantal weken of zelfs maanden kan duren voordat je een hond op leeftijd weg kunt doen. Niet iedereen zit namelijk te wachten op een viervoeter die nog maar een aantal jaren te leven heeft, waarmee je eigenlijk nooit een diepe relatie meer mee kunt opbouwen en waar je vooral ook kosten mee moet maken bij de dierenarts. Dat is echt wel iets om rekening mee te houden.

Maak reclame in eigen kring

Het is daarom dan ook essentieel om eerst reclame te maken in je eigen kring. Stel, opa en oma zijn overleden en jij bent aangewezen om een nieuwe plek te zoeken voor hun viervoeter, dan is het goed om bij de verenigingen, kerk en familie navraag te doen of er niet iemand is die de hond over wil nemen. Als dat allemaal vruchteloos is, dan kun je op internet reclame maken.

Niet iedereen is betrouwbaar

Dan is er ook nog het feit dat niet iedereen op de Nederlandse hondenmarkt te vertrouwen is. Er zijn heel veel (half-eerlijke) hondenfokkers die graag een gratis Engelse Pointer vinden om er snel een nestje mee te fokken. Het maakt ze niet zoveel uit of het dier al op leeftijd is, als ze maar sperma of een baarmoeder hebben. Als je bedenkt dat je voor elke pup 1000 euro kan krijgen, dan is dat niet niks.

Een oplossing daarvoor is castratie

Je kunt er overigens voor zorgen dat geen enkele broodfokker op jouw advertentie reageert, door je viervoeter te laten castreren. Het is dé manier om ervoor te zorgen dat jouw Pointer op leeftijd niet wordt gebruikt – beter gezegd: misbruikt – om er een nestje mee te maken. Het is heel simpel, een gecastreerde of gesteriliseerde hond kan geen pups meer op de wereld zetten.

Praktische tips voor het wegdoen van je Engelse Pointerhond

Heb je reclame gemaakt voor je viervoeter en heb je een geïnteresseerd persoon of gezin gevonden voor jouw Engelse rashond, dan is het goed om te weten wat je verder moet doen. Hier een aantal cruciale tips voor het overdragen van je rashond.

Eerlijkheid duurt altijd het langst

Het is zoals moeder het vroeger zei: ‘Eerlijkheid duurt het langst’. Daarmee bedoelen we te zeggen dat het goed is om eerlijk te wezen over de problemen met je hond. Als jouw hond iemand heeft gebeten, zeg dat dan gewoon. Je wilt immers niet dat het nieuwe baasje een reden heeft om naar jou terug te komen met je hond en je te vertellen dat je niet eerlijk bent geweest. Daar zit niemand op te wachten.

Leer alles over jouw lieve Pointer

Wil je álles leren over jouw Pointer? Bekijk dan ook het Pointer Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Geef de hondenspullen mee

Een andere goede tip die we je kunnen meegeven, is dat het verstandig is om alle hondenspullen mee te geven aan de nieuwe eigenaar. Hoe lekker is het voor een viervoeter om aan zijn nieuwe plek te wennen vanuit zijn oude en vertrouwde hondenmand. Hetzelfde geldt voor de halsband en voor de drink- en voerbakjes.

Neem voor lange tijd afscheid

We raden je aan om na het afscheid niet meer terug te keren naar de hond. Je zult de deur voorgoed achter je dicht moeten doen. Dit is beter voor het nieuwe baasje, zodat de viervoeter helemaal kan wennen aan het verblijf bij een nieuw gezin. Als jij terugkomt voelt de hond dat hij gewoon op bezoek was.

Neem afscheid van je Engelse Pointer

Het is lang niet altijd makkelijk om afscheid te nemen van een viervoeter waarmee je jarenlang samen bent geweest. Toch kan het soms niet anders en heb je geen andere keuze. Je zult hopelijk veel hebben aan onze tips in dit artikel. Wij wensen je veel sterkte toe voor dit toch moeilijke moment.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Pointer?

Bekijk dan het Pointer Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Pointer hond kopen: de ultieme gids

Pointer hond kopen: de ultieme gids

De Engelse Pointer is één van de vele rashonden die op Britse bodem zijn gefokt voor de jacht. Tegenwoordig wordt het ras niet alleen ingezet als een jachthond, maar kunnen mensen hem ook prima houden als huisdier. In dit artikel vertellen we je alles over...

Zijn er verschillende Pointer rassen?

Zijn er verschillende Pointer rassen?

Hoewel de Pointer decennialang in de vergetelheid raakte omdat er weinig meer werd gejaagd, is er weer hernieuwde interesse in dit dier met zijn lange poten en zijn lange nek. Anno 2023 worden honden steeds minder gebruikt om te jagen, maar des te meer om...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Pointer wilde weten in één compleet e-book!”

Pointer Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Pointer!

  • Wil je een Pointer kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Pointer zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Pointer trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Pointer de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Pointers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Pointer Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Pointer Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Het Pointer Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload