Home | Pointer hond bruin: ontdek deze schitterende viervoeter

Pointer hond bruin: ontdek deze schitterende viervoeter

⏱ Leestijd: 5 minuten

Wil jij graag een Engelse Pointer hond aan gaan schaffen? Dan is dit artikel speciaal voor jou. Wij willen je namelijk alle ins en outs vertellen over deze jachthond uit Groot-Brittannië. We zullen ons focussen op de kleuren waarin dit ras voorkomt en dan in het specifiek over de bruine kleur. Wat zijn een aantal voor- en nadelen van die vachtkleur en is het wat voor jou om deze hond te nemen?

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Pointer nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Pointer!

Een korte intro op de Pointerhond

Het is een schitterende viervoeter, de Engelse Pointer, en zeker in voorbije eeuwen was dit dier een van de beste jachthonden die er in Engeland en Amerika bestonden. Ook in ons eigen land werd het dier decennialang gebruikt voor de jacht. De laatste eeuw heeft het dier zijn oorspronkelijk taken verloren, maar toch is het dier nog steeds populair als huis- en wedstrijddier.

De Engelse Pointer komt in deze kleuren

De bruine kleur van onze rashond is slechts één van de vele kleuren waarin het dier zich kan voordoen. Naast leverbruin zijn er ook nog de zwarte en oranje versies. Al deze kleuren komen meestal samen met witte aftekeningen op de poten, borst en snuit. Heel soms is de Pointerhond helemaal egaal in één kleur en soms komt hij zelfs in drie kleuren. Het wit dat bijna elke hond van dit ras heeft, is vaak bezaaid met zwarte of bruine stippen.

De bruine kleur bij dit hondenras

De kleur bruin komt vaak voor bij dit Britse ras en is zeker geen zeldzaamheid. Het gaat te ver om in dit artikel de genetica uit te leggen, maar in feite is de bruine viervoeter een zwarte hond waarbij het gen voor het zwart wat minder fel aanwezig is. Over het algemeen krijg je een dergelijke kleur hond door twee bruinkleurige met elkaar te kruisen, maar ook andere combinaties kunnen bruine pups ter wereld zetten.

Hoe mensen de kleuren kiezen

Sommige mensen laten hun keuze voor een viervoeter afhangen van de kleur van de pup. Anderen vinden het weer helemaal niet belangrijk welke kleur hun rashond is, als het karakter maar goed is. Wij raden je aan om naast je persoonlijke voorkeur ook een beetje naar de voor- en nadelen te kijken van een bepaalde huidskleur. Ja, er zitten zeker plussen en minnen aan deze specifieke vachtkleur.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Pointer wordt ook uitgebreid behandeld in Pointer Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Een korte inleiding op deze prachtige viervoeter – de Engelse Pointer

Later in dit artikel gaan we in op de plus- en minpunten van de bruine Engelse Pointerhond, maar nu eerst gaan we je meer vertellen over dit ras. Hoe is dit prachtige dier ontstaan? Wat is de geschiedenis? En hoe is hij geworden zoals hij op de dag van vandaag is?

Van Spanje naar Groot-Brittannië

Volgens historici kwamen de voorouders van dit Britse ras in de 16e en 17e eeuw vanuit Spanje naar Engeland. Daar zorgden de aristocratische bovenlaag van de bevolking ervoor dat het dier werd geperfectioneerd tot de perfecte jachthond. Hij werd onder andere gekruist met de Bloedhond en de Setter, maar waarschijnlijk ook met andere Pointerrassen uit Europa. De Engelse Pointer was het resultaat.

Een rashond met specifieke taak

De hond met zijn lenige lijf en zijn hoge poten was specifiek gefokt voor één speciale taak. Zijn taak was om tijdens het jagen de vogels en ander wild te lokaliseren en te laten zien aan het baasje. Een dergelijke hond kan met zijn neus en oren veel sneller zien waar wild zich bevindt. Als hij gevogelte heeft gespot, dan kan hij stijf stilstaan en met zijn neus wijzen (of ‘pointen’) naar de plek waar hij wild ziet. Als hij zijn poot intrekt, is dat een teken dat het dier iets gezien heeft.

Er zijn meerdere Pointerrassen

Dit alles wil overigens niet zeggen dat de Engelse Pointer het enige Pointerras is in de wereld. Sterker nog, er zijn tientallen rassen in Europa die dezelfde taak kunnen vervullen. Wij hebben in Nederland bijvoorbeeld de Drentse Patrijshond en in Hongarije is de Vizsla een voorbeeld van een Pointerras. Al deze viervoeters kunnen worden getraind om gevogelte te lokaliseren tijdens de jacht.

De AKC kwam als eerste met erkenning

De Engelse Pointer is echt al een heel oud ras en werd ook veel naar Amerika geëxporteerd. Hij kreeg in 1884 erkenning van zowel de Amerikaanse Kennel Club als onze eigen Raad van Beheer. De Britten erkenden hun eigen viervoeter pas zo’n twintig jaar later. In 1936 kreeg het dier de laatste officiële fokstandaard die tot op de dag van vandaag geldt als standaard voor het hele ras.

Dit is wat je moet weten over de plus- en minpunten van de bruine vacht

De Engelse Pointer komt zowel in het egaal bruin als in het bruin-wit. Bovendien zijn er meerdere tinten bruin. Je hebt bijvoorbeeld de levervariant, maar ook de oranjerode viervoeter die ook wel als bruin te boek staat. De bruin-witte heeft vaak spikkels in zijn witte aftekeningen. Hier een aantal voor- en nadelen over zowel de licht- als donkerbruine kleur.

Een bruine Engelse Pointer is prachtig

De Engelsen zeggen altijd dat ‘beauty’ ligt in de ‘eye of the beholder’. Met andere woorden – smaken verschillen. Als jij een dergelijke viervoeter neemt in het bruin, simpelweg omdat je dat een mooie kleur vindt, dan is dat een hele legitieme reden om een dergelijk dier te nemen. Het is namelijk zo dat iedereen weer net een iets andere smaak heeft. Toch is ook de bruine Engelse Pointer erg populair, dus je bent niet de enige.

Op de bruine vacht is vuil minder zichtbaar

De Pointerhond in het bruin heeft het voordeel dat er veel minder vuil zichtbaar is op de vacht. Je zult zien dat je veel minder tijd en energie kwijt bent aan het wassen, borstelen en schoonmaken van een bruine vacht dan van een overwegend witte of lichtere vacht. Het is om deze reden dat veel mensen een viervoeter met een donkerkleurige vacht nemen.

Hoe donkerder, hoe beter tegen de zon

Hoe meer pigment een huid van een hond heeft, hoe beter hij uiteindelijk tegen de zon kan. Als een donker- of zelfs lichtbruine hond lang in de zon loopt, zal dat niet lang zo schadelijk zijn voor zijn huid als voor een overwegend witte hond. Overigens is het wel zo dat donkere kleuren meer licht absorberen, dus je moet wel een beetje rekening houden met het dier dat hij niet oververhit raakt.

Hij kan soms wat slecht zichtbaar zijn

Een van de redenen waarom de bruine viervoeters vaak met witte aftekeningen komen, is zodat jagers ze beter kunnen zien in het struikgewas. Niemand wil per ongeluk zijn eigen hond neerschieten. Als je een volledig bruine Pointerhond hebt, dan moet je wel rekening houden met het feit dat het dier ’s nachts slecht zichtbaar is. Het bruin reflecteert vrij weinig in de koplampen van auto’s en donkerkleurige honden worden daardoor statistisch gezien vaker aangereden.

De vachtverzorging van deze kleur Engelse Pointer – dit moet je weten

Met honden van dit ras heb je het geluk dat het dier een hele korte vacht heeft en daardoor is het niet nodig om veel tijd en energie te steken in het verzorgen ervan. Toch betekent dat ook niet dat je er helemaal niets aan hoeft te doen. Hier een aantal praktische tips.

Leer alles over jouw lieve Pointer

Wil je álles leren over jouw Pointer? Bekijk dan ook het Pointer Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Geef hem een lekkere borstelbeurt

Zo een of twee keer in de week is het goed om jouw Engelse Pointer een lekkere borstelbeurt te geven. Zoals we al zeiden, heeft jouw Pointerhond een lekker korte vacht, dus vaak hoeft het niet, maar het is wel goed voor het dier. Wist je dat je niet alleen het vuil uit de vacht veegt als je hem borstelt, maar dat je ook gelijk een massage geeft aan de huid. Die zal daardoor beter doorbloed raken.

Badderen en wat je moet weten over trimmen

Het is goed om te weten dat een Pointerhond zo een keer in de twee of drie maanden in bad mag. Doe dit eigenlijk alleen als het dier echt vies is of stinkt. Gebruik nooit te sterke zeep, want daardoor kun je de vettige, zelfreinigende eigenschappen van de vacht beschadigen. Let ook op de haargroei van het dier in zijn gevoelige gebieden – de oren, de ogen, de staart en de poten. Soms is het ook voor kortharige honden goed om naar de trimmer te gaan.

Welke kleursoort van dit prachtige Engelse Pointerhond neem je?

Goed, we hebben je in dit artikel een hele hoop voor- en nadelen en praktische weetjes gegeven over de bruine Engelse Pointer. Met de kennis die je nu hebt, kun je een goed geïnformeerde en op feiten gebaseerde keuze maken. Is het een goed idee om te gaan voor de Pointerhond in het bruin, of neem je toch liever een andere? Welke hond je ook neemt, zorg dat het een viervoeter is waar je veel liefde aan kan geven.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Pointer?

Bekijk dan het Pointer Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Pointer hond kopen: de ultieme gids

Pointer hond kopen: de ultieme gids

De Engelse Pointer is één van de vele rashonden die op Britse bodem zijn gefokt voor de jacht. Tegenwoordig wordt het ras niet alleen ingezet als een jachthond, maar kunnen mensen hem ook prima houden als huisdier. In dit artikel vertellen we je alles over...

Zijn er verschillende Pointer rassen?

Zijn er verschillende Pointer rassen?

Hoewel de Pointer decennialang in de vergetelheid raakte omdat er weinig meer werd gejaagd, is er weer hernieuwde interesse in dit dier met zijn lange poten en zijn lange nek. Anno 2023 worden honden steeds minder gebruikt om te jagen, maar des te meer om...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Pointer wilde weten in één compleet e-book!”

Pointer Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Pointer!

  • Wil je een Pointer kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Pointer zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Pointer trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Pointer de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Pointers en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Pointer Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Pointer Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Het Pointer Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload